Kronika

13 lipca 2004 r., Sprawozdanie ze spotkań Związku Szlachty Polskiej oddziału w Krakowie, w okresie od 18 stycznia do 13 lipca 2004 r.

Począwszy od powołania oddziału w Krakowie, spotykamy się regularnie, raz w miesiącu, na otwartych zebraniach członków oddziału. Stały termin to druga niedziela miesiąca, godz. 11.00, kawiarnia Hotelu "Royal" w Krakowie (u stóp Wawelu). Dodatkowo, w poniedziałek poprzedzający, spotyka się Zarząd Oddziału. Zebrania oddziału gromadzą regularnie kilka - kilkanaście osób, na każdym pojawia się ktoś nowy, zainteresowany naszą działalnością.

Na każdym spotkaniu prezentowany jest krótki, 20-minutowy referat związany z życiem, obyczajami szlachty i innymi interesującymi tematami. Stanowi on kanwę toczącej się następnie dyskusji. Potem omawiane są sprawy organizacyjne i wolne wnioski.

W trakcie zebrań zaakcentowano konieczność stworzenia propozycji działań adresowanych do środowiska szlacheckiego, a w swoim zamyśle mających integrować i rozwijać to środowisko. Wszelkie formy aktywności muszą się mieścić w ramach statutowej działalności Związku, większość z nich jest szczególnie kierowana do młodego pokolenia.

Plan pracy obejmuje cykl prelekcji o życiu i obyczajach szlachty, przeznaczonych dla młodzieży szkół podstawowych i średnich. Docelowo, mamy zamiar utworzyć zespół muzyczny i chór oddziału.

W związku z powyższym, Zarząd Oddziału Związku Szlachty Polskiej w Krakowie na spotkaniu w dniu 14 maja br. podjął uchwałę o powołaniu następujących sekcji "tematycznych":

1. Sekcja Edukacji Muzycznej - chór i zespół "Polonez"
  2. Sekcja Polskiej Szabli
  3. Sekcja Jeździecka
  4. Sekcja Genealogiczno-Heraldyczna
  5. Sekcja Poznawczo-Ekologiczna - (architektura zabytków szlacheckich, ekologia)

Sekcje rozwijają się i budzą zainteresowanie wśród członków i ich rodzin. Do Sekcji Jeździeckiej wpisało się 5 osób - dorośli i młodzież. Członkowie tej sekcji już w lipcu rozpoczęli naukę jazdy w siodle. W pozostałych sekcjach uczestniczy na razie: Sekcja Polskiej Szabli 1 młoda osoba (początek zajęć we wrześniu), Sekcja Genealogiczno-Heraldyczna - 3 osoby, Sekcja Poznawczo-Ekologiczna - 6 osób (w tym trzy młode), w sekcji Edukacji Muzycznej są 2 osoby.

Każda sekcja będzie prowadzić zajęcia praktyczne i teoretyczne. Praca teoretyczna skupiać będzie tych członków należących do sekcji, którzy z różnych powodów np. nie mogą uprawiać jazdy konnej. Te osoby będą służyły innym swoim doświadczeniem oraz wiedzą np. w postaci prelekcji i odczytów.

Naszą pracę w sekcjach rozpoczynamy od kilku osób, bo jesteśmy jeszcze nieliczną grupą, która jednak stale się powiększa - co nas bardzo cieszy.

Norberta Tendera z Mocarskich h. Łada
Prezes Oddziału ZSzP w Krakowie