Kronika

1 lipca 2006 r., Gdynia, Obchody VIII Światowego Dnia Kaszubów na Skwerze Kościuszki w Gdyni. Wśród stoisk promocyjnych - stanowisko Związku Szlachty Polskiej

1 lipca na Skwerze Kościuszki w Gdyni odbyła się główna część obchodów VIII Światowego Dnia Kaszubów. Wśród wielu atrakcji znalazły się również stoiska prezentujące wyroby rzemiosła ludowego oraz wydawnictwa poświęcone Kaszubom.

Wśród nich - wspólny kramik Związku Szlachty Polskiej i Wydawnictwa BiT prowadzonego przez starą i zasłużoną kaszubską rodzinę szlachecką Żmuda-Trzebiatowskich. Wydawnictwo BiT może poszczycić się wieloma publikacjami dotyczącymi historii szlachty kaszubskiej zarówno reprintami (np. książek dr. J. Krzepeli) jak i dziełami oryginalnymi. Sztandarową pozycją z tej dziedziny jest pierwszy polski "Herbarz Szlachty Kaszubskiej". Na stoisku można było nabyć pierwszy tom herbarza oraz spotkać się z Autorem, p. Przemysławem Pragertem. Na stoisku Związku Szlachty Polskiej można było zasięgnąć informacji o Związku porozmawiać z Członkami Oddziału w Gdańsku, otrzymać ulotkę, ankietę kandydacką i nabyć poprzednie numery pisma "Verbum Nobile".

W towarzyszącym obchodom Światowego Dnia Kaszubów, specjalnym wydaniu magazynu "Forum Pomorskie" ukazał się materiał promocyjny "Związek Szlachty Polskiej poleca" zawierający recenzję "Herbarza Szlachty Kaszubskiej".

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com